In 1983 bundelde Raymond Micha, stichter van het Festival van Stavelot, zijn herinneringen aan 25 jaar festival in een geschrift. Aan de vooravond van de 64ste verjaardag van het Festival, kunnen we vandaag het vervolg van dit artistieke avontuur neerschrijven.
Het jarenlange succes van het Festival kan enkel toegeschreven worden aan de vriendschappelijke sfeer die er heerst, tussen de artiesten, het publiek, de organisatoren en de vele vrijwillige medewerkers, waarbij de oude generatie de nieuwe klaarstoomt om het Festival in een enthousiasmerende sfeer een mooie toekomst te verzekeren. Het publieke succes van het Festival verklaart zich ook door de nooit aflatende zoektocht naar kwaliteit, zowel van de programmatie als van de uitvoerders.
De geschiedenis van het prinsdom
De abdij van Stavelot-Malmedy, werd in de 7de eeuw opgetrokken door Remakel, een benedictijnermonnik afkomstig uit de Aquitanië, door toedoen van Siegbert III, koning van de Franken. Aanvankelijk opgericht als gebedsplaats wordt de abdij al snel de spil van waaruit Remakel zijn evangelisatiewerk zal verspreiden. Zo droeg Stavelot meer dan 1000 jaar bij tot de religieuze, wetenschappelijke en artistieke uitstraling van het prinsdom, dat een immens grondgebied bestreek. Maar in 1794 zullen de revolutionaire opstanden een einde maken aan deze grote monastieke periode. Een aantal overblijfselen getuigen vandaag nog van de grootsheid van deze periode. Enkele abdijgebouwen zijn gespaard gebleven, alsook onschatbare kerkschatten (schrijn van Heilige Remakel en een buste van Heilige Poppo in de Sint-Sebastiaanskerk), maar men betreurt vandaag nog het verdwijnen van de grote romaanse basiliek die kon wedijveren met de grootste kerkgebouwen uit de 10de en 11de eeuw uit het Maasland. De ruïnes van de grondvesten in het park van de abdij getuigen vandaag nog van de pracht van deze basiliek.
De abdij vandaag
De abdij onderging een vakkundige restauratie en herbergt vandaag verschillende culturele instellingen zoals het mooie Historisch Museum van het Prinsdom Stavelot-Malmedy, het Museum Guillaume Apollinaire en het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps. De Grote Eetzaal van de Monniken, de Zaal François Prume, de kloostergebouwen en de grote Romaanse kelders vormen het kader van heel wat activiteiten, terwijl de Toeristische Dienst de vele bezoekers wegwijs maakt in de talrijke bezienswaardigheden in Stavelot en omstreken. Openluchtconcerten vinden dan weer plaats op de mooie Place Saint-Remacle of in de ruïnes van de abdijkerk.
De oude abdij straalt vandaag meer dan ooit over de hele regio, en blijft haar rol van cultureel epicentrum met glans vervullen. De abdij geniet vandaag een stevige reputatie als centrum voor kunsten, folklore en toerisme, en dit te midden van onze prachtige Ardennen, een bijkomende troef om met volle teugen te genieten van al het moois dat Stavelot te bieden heeft.