De Middagconcerten, die sinds 1970 een vast onderdeel vormen van het Festival, waren meteen een schot in de roos. Wat luchtiger van aard, maar met evenveel zorg gebracht dan de avondconcerten, bieden deze aperitiefconcerten een moment van verpozing aan de festivalgangers. De focus van deze concerten ligt op uitwisseling met het publiek, met een aanbod van concerten die vaak becommentarieerd worden.
Het ontdekken van weinig gekende werken, instrumenten en toondichters stond en staat nog steeds voorop ! De musici stellen er hun instrumenten voor, de mogelijkheden ervan, de techniek en het repertoire. Zoals de Franse meester-vioolbouwer Etienne Vatelot die een hele sessie wijdde aan de geheimen van de viool, muzikaal geïllustreerd door niemand minder dan de grote violist Arthur Grumiaux.
Het voorstellen van minder gekende instrumenten aan een jonger publiek, zoals bijvoorbeeld de saxofoon, in jazz en klassieke bezettingen, komt ook geregeld aan bod tijdens de middagconcerten. Vele toehoorders ontdekten er verder de talrijke maar vaak ongekende mogelijkheden van de harp, het klavecimbel, de gitaar, …
De middagconcerten worden soms ook specifiek gewijd aan een toondichter, een muzikale strekking of school. Vertolkers van hedendaagse werken krijgen er ook een podium om de toehoorders mee te nemen in hun esthetische leefwereld.
En tenslotte krijgt ook poëzie een plaats in de programmatie, vaak op een subtiele wijze verweven met toepasselijke muziek, met glans vertolkt door de meest uitmuntende artiesten.
Sinds de restauratie van de Kapel van de Kapucijnen in het College Sint-Remakel in het centrum van de stad, heeft het Festival er een zaal bij die, met zijn bijhorende faciliteiten, het ideale kader vormt voor talrijke culturele manifestaties, zoals tentoonstellingen, toneelvoorstellingen en uiteraard ook concerten. Fanfares en harmonieën geven er geregeld concerten en, sinds 2014, vinden er ook Master Classes plaats. Deze worden gelijktijdig met het Festival ingericht door I Cambristi, een vereniging die amateurmuzikanten en semiprofessionals aanzet tot het spelen en beleven van kamermuziek. Grote pedagogen en musici, zoals onder meer de leden van het befaamde Zemlinsky Kwartet, delen er hun ervaring en kennis met meer dan 50 stagiaires uit alle winstreken van het land en zelfs uit de omringende landen. Enthousiaste muzikanten, van alle leeftijden, vinden er zich elk jaar terug in een vriendschappelijke sfeer.